tisdag 24 mars 2015

På gång

Just nu har jag många projekt på gång!

Siri saknar ärmar, knappslå och halslinning. Borde gå fort nu när jag införskaffat mer rött garn och kan göra färdigt. Som ni ser hamnade det lite extra löv på nederkanten. Jag råkade tröttna på slätstickningen.


Den här stickningen har legat och väntat på våren ett tag men nu är den igång igen! En Camelia Tee i Ullcentrums Linnea. Ett mycket trevligt garn. Hoppas det är lika härligt att ha på sig som att sticka med. I så fall blir det definitivt fler projekt i det här garnet. Fast Camelia Tee blir nog en klänning istället... För jag köpte löjligt mycket garn, vet inte riktigt varför jag trodde det skulle gå åt fem härvor.


Sen är det Gudrun. Jag kan inte riktigt få till stickfastheten och behöver nog gå ner till tvåor, inte så kul. Dessutom föredrar jag magic-loop framför strumpstickor och därför ligger projektet lite på is för tillfället.


En virkad väska håller på att ta form i garnet från Regnbågen. Tyvärr tappade jag virknålen mellan två säten på tåget och fick inte tag på den. Hittade som tur var en till hemma, vilken tur!


Sen startade jag även en resestickning när vi for till Göteborg i helgen. En rätstickad sjal i entrådigt garn från Ullcentrum. Egentligen ville jag sticka en spetssjal men tyvärr verkar jag vara för feg för det än, tittar på mönstret och får stora skälvan :)


Och så håller jag på och gör provlappen till den här med. Vansinnesprojekt kanske?


Faktum är att jag har så många projekt på gång att jag känner mig förvirrad. Ska satsa på att göra färdigt Siri och den virkade väskan innan jag sätter igång med något nytt på allvar!

tisdag 17 mars 2015

Min farmors sockar

Det var farmor som lärde mig sticka och när hon dog ärvde jag en stickning. Ett par helt vanliga grå raggsockor som blivit liggande i åratal. Jag minns att farmor ville att jag skulle ta över dem när jag som tonåring stickade mycket. Men på den tiden tyckte jag att grå sockor var tråkiga. Jag har för mig att sockorna ursprungligen var till farfar, men de blev för stora så farmor repade upp och sen kom hon inte längre. Hon fick ont i händerna när hon stickade på gamla dar.


Nu, ungefär femton år senare, sitter farmors socka på mina stickor. Men jag är ingen hejare på den gamla vanliga socktekniken med häl med förkortade varv måste jag erkänna. Därför stickar jag från tån med istickad häl efter det här receptet. Tå upp är verkligen en fantastiskt bra teknik tycker jag! Tyvärr är Farmors strumpa för stor för mig så jag måste repa upp den. Har även lagt till ljusgrå häl och tå för att det ska hända lite i strumpan. Originalstrumpan som syns nedan har förstärkt häl-lapp. Det är en teknik jag gärna vill lära mig.


Ett par vanliga, grå strumpor :)

Tå upp på magic-loop!


torsdag 12 mars 2015

Funderingar kring hantverk och miljö

Jag har en ide om att min garderob ska innehålla mycket kläder jag tillverkat själv. Likaså mitt barns garderob. Jag tänker att det är svårare att tröttna på sådant en spenderat timmar åt att tillverka och att det kommer motverka min lust att köpa nytt. För ska jag köpa nytt, då är det material jag ska köpa. Att skaffa ett nytt plagg blir en process som har stort värde för mig. Det går långsamt. Tid som spenderas på att skapa istället för att jobba på ett lönearbete som genererar att jag köper ännu mer grejer. Så tänker jag att hantverket kan bota konsumtionshetsen som samhället lider av. Åtminstone botar det min köplust. Ibland tänker jag när folk säger att stickning är en dyr hobby att: javisst, det är dyrt att köpa garnet men jag har sysselsättning i månader efteråt. Istället för att lägga de där hundralapparna på en massa onödiga saker som jag ändå inte behöver.

Sen finns även känslan av kontroll med. Jag kan välja material jag tycker är bra. Jag kan stödja svenska ullspinnerier, jag kan köpa ekologiskt av lokala återförsäljare. När jag producerar ett plagg själv blir kedjan av producenter kortare, mindre transporter krävs och har jag valt bra material behöver ingen jobba för slavlön för att jag ska få ett nytt plagg. Hanverket är en klar del i den livsstil jag valt, att inte konsumera så mycket, att lönearbeta lite och ha tid för det jag tycker om.

Hur tänker ni om ert hantverk?

tisdag 3 mars 2015

Virksugen


Jag är sugen på att virka. Det är ett tydligt vårtecken. Helst vill jag virka i det här garnet. Ett väldigt vackert bomullsgarn från Regnbågen. Det värsta är att jag bara har två härvor, alltså hundra gram sammanlagt så det räcker inte så långt. Tror jag ska satsa på en väska, lika bra att göra saker en behöver!

söndag 1 mars 2015

Ull

Jag vet ju inte alls vad jag håller på med... Det är väl det första jag får erkänna. I höstas kom min sambo hem med en enorm säck ( och då menar jag säkert femton kilo) otvättad ull från en kollega som just klippt sina får.  En försenad födelsedagspresent sa han glatt. Hehe, ja, jag ville ju spinna så det var bara att börja tvätta ull. Och jag har tvättat mängder faktiskt, och spunnit, och tovat. Men ändå är säcken nästan lika full som när jag fick den. Nu står resten i boden och väntar på att bli material till årets täckodling. Jag vet inte vilken fårsort ullen kommer ifrån och jag vet inte om det är bra att blanda fibrer hur som helst men det lär jag väl märka när jag stickar med det. Det finns både långa, tunna fibrer och tjockare, men även en hel del kortare. Är det något en brukar rensa bort? Jag vill gärna ha tips om det är någon som vet mer!


När jag var liten spann vi på slända ibland. Jag minns att jag stickade kläder till mitt gosedjur i mitt handspunna garn. Och att min bonusmamma Anna hade en slända gjord av toppen på en gran med keramikkulor som tyngder, den var riktigt vacker.
Här ser ni i alla fall de garner jag är nöjd med hittills, inte mycket men det är en början. Jag erkänner att jag slängt en del jag inte blev nöjd med. Funderar på att sticka ett par små bebissockor i det melerade. Svårt att veta vad en ska göra med såhär små mängder...