torsdag 12 mars 2015

Funderingar kring hantverk och miljö

Jag har en ide om att min garderob ska innehålla mycket kläder jag tillverkat själv. Likaså mitt barns garderob. Jag tänker att det är svårare att tröttna på sådant en spenderat timmar åt att tillverka och att det kommer motverka min lust att köpa nytt. För ska jag köpa nytt, då är det material jag ska köpa. Att skaffa ett nytt plagg blir en process som har stort värde för mig. Det går långsamt. Tid som spenderas på att skapa istället för att jobba på ett lönearbete som genererar att jag köper ännu mer grejer. Så tänker jag att hantverket kan bota konsumtionshetsen som samhället lider av. Åtminstone botar det min köplust. Ibland tänker jag när folk säger att stickning är en dyr hobby att: javisst, det är dyrt att köpa garnet men jag har sysselsättning i månader efteråt. Istället för att lägga de där hundralapparna på en massa onödiga saker som jag ändå inte behöver.

Sen finns även känslan av kontroll med. Jag kan välja material jag tycker är bra. Jag kan stödja svenska ullspinnerier, jag kan köpa ekologiskt av lokala återförsäljare. När jag producerar ett plagg själv blir kedjan av producenter kortare, mindre transporter krävs och har jag valt bra material behöver ingen jobba för slavlön för att jag ska få ett nytt plagg. Hanverket är en klar del i den livsstil jag valt, att inte konsumera så mycket, att lönearbeta lite och ha tid för det jag tycker om.

Hur tänker ni om ert hantverk?

5 kommentarer:

  1. Låter väldigt klok och väl värt att tänkas på!

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte på lönearbete som något som skapar mening eller är värdefullt. Det är nödvändigt som samhället ser ut idag, men jag hade hellre bestämt över min egen tid och till exempel skapat mer av mina egna kläder. Samtidigt undrar jag hur jag då skulle se på handarbete som idag är en hobby och väldigt lustbetonat för mig. Om jag var tvungen att sticka sex par sockar på en månad, kan jag hitta lusten i det?

    Jag tycker också att det känns bra att jag genom mitt skapande kan stödja ull- och garnproduktion som är reko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig i frågan om lönearbete, vore väldigt intressant att höra mer om dina tankar kring det. Jag har tänkt skriva ett inlägg framöver om hur jag ser på lönearbete och tid.
      Och det är säkert så att om en tvingas tillverka sina egna kläder försvinner mycket av lusten. Det är ju oftast väldigt tråkigt att sticka sådant en behöver istället för det en vill göra. Men på det sättet har vi det ju väldigt bra för vi KAN välja.

      Radera
    2. Jag har funderingar på att skriva ett blogginlägg om det relaterat till handarbete, så mer funderingar kommer förhoppningsvis framöver! Jag har en dröm, som just nu är väldigt långt borta, om att kunna gå ner radikalt i arbetstid för att istället använda den tiden till att själv skapa (och odla) det jag behöver för att klara mig. Men det är inte helt okomplicerat, jag vill ju ha mer fritid, men frågan är om tid jag måste lägga på odling och skapande kommer kännas fri, eller om det också kommer kännas som ett tvång? Därför gillar jag idén om arbetstidsförkortning med bibehållen lön.

      Radera
    3. Ser fram emot det blogginlägget, tycker din presentationstext på din blogg är asbra! Jag har samma dröm som du. Men jag tänker att om odling och skapande känns som ett tvång när jag levt så ett tag, då kan en ju välja något annat. Det är inte säkert att en vill leva likadant hela livet, och just nu vill jag ha tid att odla och sticka.
      Förkortad arbetstid med bibehållen vore härligt ja, fast jag undrar vad det skulle innebära för mig som i princip är timvikarie...

      Radera